Jaap Meijers

Eerlijke Media

 • Klimaatverandering in films: een video-essay

  Klimaatverandering in films: een video-essay

  Om te laten zien hoe films omgaan met het thema klimaatverandering, maakten Astrid Bracke en ik een video-essay op basis van dertig films.


 • Literaire klok laat tijd zien met citaten uit boeken

  Literaire klok laat tijd zien met citaten uit boeken

  Mijn vriendin leest heel graag, dus toen ze een nieuwe klok voor in de woonkamer wou, bedacht ik een klok die de tijd laat zien in de vorm van citaten uit boeken. En dat ding trok internationaal de aandacht.


 • Na een botsing kan de auto nu zelf 112 bellen

  Na een auto-ongeluk is de bestuurder niet altijd in staat 112 te bellen. Veel nieuwe auto’s kunnen zélf de alarmcentrale bellen na een botsing. Wel zo veilig, maar ook nog een beetje wennen. ‘Is het een stem uit de hemel?’


 • Alpineskiën is niet écht een sportwedstrijd

  Alpineskiën is niet écht een sportwedstrijd

  Veel sporten die te zien zijn op de Olympische Winterspelen kampen met hetzelfde probleem: ze zijn te snel geworden. In mijn stuk voor De Correspondent legde ik uit hoe daardoor bijna niet meer te zien is wie de beste atleten zijn.


 • Wel in de Tweede Kamer, geen zin in vergaderen

  Wel in de Tweede Kamer, geen zin in vergaderen

  Voor een datajournalistiek artikel in Trouw heb ik 9 maanden aan Kamerstukken binnengehaald en geanalyseerd. Thierry Baudet is vaker aanwezig dan gedacht, maar niet om te vergaderen.


 • Interview: Kevin Kelly

  Voor populair-wetenschappelijk tijdschrift KIJK interviewde ik Kevin Kelly, een van de oprichters van Wired magazine en technologie-visionair.


 • Bouw zelf een supersnelle diascanner

  Bouw zelf een supersnelle diascanner

  Van een oude diaprojector en een Raspberry Pi met camera maakte ik een automatische diascanner. Helemaal perfect werkt hij nog niet, maar hij kan een collectie van 2.000 dia’s binnen anderhalf uur digitaliseren in plaats van dat je er vijftig uur voor moet gaan zitten.


 • Wat je moet weten over blockchain

  Wat je moet weten over blockchain

  Iedereen heeft het over blockchain. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? En raakt het straks echt élke sector in de economie?


 • Pixels recyclen in vloeistof-kunstwerk

  Pixels recyclen in vloeistof-kunstwerk

  Nieuwemediakunstenaar Heinze Havinga en ik maakten een kunstwerk dat bestaat uit 50 meter transparante slang, olie en gekleurd water.


 • Op elke verdieping een antieke radio

  Op elke verdieping een antieke radio

  Het Nijmeegse hotel-restaurant Credible heeft op elke verdieping van het hotel een vintage radio staan. Ik voorzag ze van nieuwe elektronica en een web-interface om er een ‘multiroom audiosysteem’ van te maken, zodat op elke verdieping dezelfde muziek te horen is.


 • Interview Simone Giertz: “Waardeloze robots veel leuker dan perfecte robots”

  Interview Simone Giertz: “Waardeloze robots veel leuker dan perfecte robots”

  Simone Giertz is de koningin van de goed slechte robots. Ze werd wereldberoemd dankzij haar YouTube-video’s, en ik mocht haar interviewen over robots, roem en haar favoriete gereedschap.


 • Hagelslag verkopen met een zelfverzonnen legende

  Twee reclamejongens trokken veel aandacht met hun hipster-hagelslag waarmee ze de Amerikaanse markt willen veroveren. Maar het bijbehorende verhaal blijkt een fabeltje.


 • Wat las Astrid vorig jaar?

  Mijn vriendin leest veel boeken. Heel veel. Het leek me leuk om er een paar infografieken van te maken.


 • Nieuwjaarskaarten met optimistische grafieken

  Ik hou van nieuwjaarskaarten sturen, en ik hou van infographics. Samen met een paar briljante professionals maakte ik een set nieuwjaarskaarten op basis van wat statistieken die optimistisch stemmen.


 • Vintage televisie met een modern beeldscherm

  Vintage televisie met een modern beeldscherm

  Een televisie uit de jaren vijftig met digitaal display is een mooie manier om in winkels en horeca-gelegenheden foto’s en video’s te laten zien.


 • Slimme meter makkelijk af te lezen voor iedereen

  Ondanks de strikte privacyregels zijn de data van álle huishoudens met een slimme meter in te zien, voor iedereen die erom vraagt.


 • Moet dat nou, een bestuurbare kakkerlak?

  Hoe leer je scholieren hoe het zenuwstelsel werkt? Twee Amerikaanse neurobiologen bieden lesmateriaal aan dat meer indruk maakt dan een schoolboek: een setje waarmee je kakkerlakken op afstand kunt besturen. Een goed idee of onethisch?


 • Tweede Kamer was nog nooit zo veel aanwezig

  Hoe vaak zijn Tweede Kamerleden aanwezig in de Tweede Kamer? Na uitgebreid datajournalistiek onderzoek konden collega Daan Marselis en ik in NRC Handelsblad concluderen: opvallend vaak!


 • Een plek terugvinden aan de hand van vakantiefoto

  Tijdens het voorbereiden van een gastcollege over journalistieke research viel me op dat veel van mijn adviezen ook opgaan voor het zoeken naar een nieuwe liefde. De titel veranderde ik daarom in ‘Journalism & digital media skills – three ways to improve your love life’.


 • Thuisafgehaald.nl: cateraars in spe gebruiken buren als springplank

  Op Thuisafgehaald.nl verkopen particulieren hun zelfgekookte maaltijden aan buurtgenoten. Het is hun hobby en ze doen het voor de bedankjes. Maar voor sommigen is Thuisafgehaald meer dan dat: een springplank voor hun eigen cateringbedrijfje.


 • Autonome auto’s: rustig sms’en achter het stuur

  Robots zijn overal. Ze worden slimmer, zelfstandiger en mogen steeds meer beslissen. Op één vlak nemen ze binnenkort letterlijk het stuur van ons over: in het verkeer.


 • Ervaring in de Tweede Kamer in acht jaar tijd gehalveerd

  Dat de gezamenlijke ervaring in het parlement afneemt was al wel bekend – oudgedienden verlaten de Kamer en na elke verkiezing verjongt de Kamer verder. Trouw-collega Marco Visser en ik ontdekten dat de ervaring sneller uit de Tweede Kamer verdwijnt dan tot nu toe werd aangenomen.


 • ‘Nieuws is pas nieuws als Nu.nl er iets mee doet’

  Voor journalisten-weblog De Nieuwe Reporter interviewde ik Wouter Bax, toenmalig hoofdredacteur van Nu.nl. Bax schrok er niet voor terug om stevige uitspraken te doen over zijn collega’s bij kranten en andere media: “Echte nieuwsgierigheid ontbreekt. Ik vind het ongelofelijk hoe bij oude media het kwartje niet valt en ze online journalistiek heel gemakkelijk afdoen als […]


 • Nederlandse woorden gegijzeld als domeinnaam

  Sinds 1986 zijn er 4,2 miljoen van die .nl-domeinnamen geregistreerd – óók door bedrijven die ze alleen maar wilden doorverkopen. Veel namen werden daardoor onbereikbaar voor mensen die er wél iets nuttigs mee zouden willen doen.


 • 3D-printers: een fabriekje voor ieder huishouden

  Een 3D-printer is een apparaat waarmee voorwerpen kunnen worden geprint. Nog maar weinig mensen hebben er een – maar de voorlopers geloven dat hun apparaat de wereld zal veranderen.


 • Astronomy in Africa

  For Dutch magazine on African culture ZAM, I interviewed African astronomers, among them the only astronomer in Angola, about their hopes for their own telescope and the dark nights on the darkest continent.


 • Astronomie in Afrika

  Voor ZAM Afrika magazine interviewde ik Afrikaanse astronomen, waaronder de enige sterrenkundige in Angola, over hun hoop op een eigen telescoop en de donkere nachten van het donkerste continent.


 • Twisst: 24.000 gebruikers en een interview met de BBC

  Inmiddels laten rond de 24.000 Twitter-gebruikers in 167 landen zich door Twisst waarschuwen wanneer het ruimtestation ISS bij hen overkomt. In oktober werd ik door de BBC over Twisst geïnterviewd.


 • Afstudeerscripties zijn ‘state of the art’

  Op HBO-niveau bezig zijn met design en technologie, wat is er mooier? Het kan aan de opleidingen Grafimediatechnologie (GMT) en Communication and Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool Rotterdam. Het is een erg inspirerende omgeving, waar creatieve jongeren leren over oude en nieuwe technieken en hoe ze die op een slimme manier kunnen toepassen. De […]


 • Ik zeg: begin gewoon

  Nu er ontslagen dreigen bij mijn voormalige werkgever, vond de redactie van het personeelsblad van PCM, Enter, het een goed idee om iemand te interviewen die zelf besloot om weg te gaan.


 • De nieuwhandel zakt in, de revisiebranche bloeit

  Lege orderboeken, kelderende export, ontslagen: dat is de trend. Maar er zijn bedrijven die bloeien als nooit tevoren. Deel 3 van een serie in Trouw: motoren belanden niet meer bij de sloop, ze worden opgeknapt door revisiebedrijf DMR.


 • Ruimtestation ISS wereldwijd gespot dankzij Twisst

  Iedereen kan met het blote oog het internationale ruimtestation ISS voorbij zien komen. Om mensen te laten weten wanneer ze omhoog moeten kijken, zette ik een Twitter-service op die uiteindelijk 52.000 volgers bereikte.


 • Juweel van een kerkorgel

  Voor dagblad Trouw schreef ik een kort artikel over een leuk project. In het Overijsselse Hasselt bouwden vijftien gepensioneerde mannen een kerkorgel voor hun kerk.


 • Fanatieke veelschrijvers die elke dag op van alles reageren

  Afgelopen jaar schreven bezoekers op de website van Trouw samen 54.000 reacties. De meesten reageren een enkele keer, maar er is een fanatieke groep die elke dag álles reageert. Waarom? Wie zijn zij? En waar halen ze de tijd vandaan? Ik belde met vier veelschrijvers.


 • Oude grondstoffen in een nieuw tijdperk

  Hoe lang we nog vooruit kunnen met de huidige voorraad olie weet niemand precies. Het is wel zeker dat overschakelen naar een alternatief voor olie, als het zover is, een behoorlijke omslag zal zijn. Wat voor toekomst gaan de olieproducerende landen tegemoet in het aanstaande waterstof-tijdperk?